Samsung Hírek

Magyarországra is megérkezik a vérnyomásmérés és EKG funkció a Galaxy Watch3 és Galaxy Watch Active2 eszközökre

Budapest, 2021. január 28. – A Samsung bemutatja Health Monitor alkalmazását, amellyel a felhasználók követhetik egészségi állapotuk alakulását és könnyeben elérhetik egyéni céljaikat. Az applikáció 31 országban, köztük Magyarországon február 22-én mutatkozik be, a Galaxy Watch3 és Galaxy Watch Active2 felhasználók[1] pedig ezentúl vérnyomás- és EKG mérésre is használhatják eszközüket, így teljesebb képet kaphatnak az egészségükről.

 

A Samsung Health Monitor alkalmazása 2020 decemberében kapta meg a CE-jelölést, így a szolgáltatás kiterjedhet a 28 EU-tagországra. A CE-jelölés egy hivatalos tanúsítvány, amely azt mutatja, hogy a kérdéses termék megfelel az Európai Unió biztonsági-, egészségügyi- és környezetvédelmi előírásainak. Az alkalmazás hitelesítésével Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egysült Királyság lakói is használhatják a fejlett vérnyomásmérés és EKG funkciókat. Az európai országok mellett a Samsung Health Monitor megjelenik Chilében, Indonéziában és az Egyesült Arab Emírségekben is, ezzel összesen 31 új országban debütál.

 

„A Samsung Health Monitort tavaly júniusi indulása óta közel egymillióan használták az egészségük figyelésére – mondta el TaeJong Jay Yang, a Samsung mobilkommunikációs üzletágának alelnöke és az egészségügyi csapat vezetője. – Szeretnénk ezt a nagyszerű szolgáltatást minél több ember számára elérhetővé tenni világszerte, ez a mostani bővítés pedig egy jelentős mérföldkő ezen az úton.”

 

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás gyakran kapcsolódik különböző agyi-, vese- vagy szívbetegségekhez, ha pedig nem kezelik, akár stroke-hoz és koszorúér-betegséghez is vezethet. A Galaxy okosórák[2] képesek vérnyomásadatok rögzítésére a Health Monitor alkalmazáson keresztül, így a felhasználók teljesebb képet kaphatnak az egészégi állapotukról és ennek ismeretében élhetik az életüket.

 

A Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 készülék hagyományos mandzsettával[3] való kalibrálása után bármikor egyszerűen kiválasztható a vérnyomásmérés funkció. A készülék pulzushullám-elemzéssel méri a vérnyomást, amelyet a pulzusmérő érzékelő segítségével követ nyomon. Ezután a program a kalibrációs érték és a vérnyomásváltozás különbségéből határozza meg a vérnyomásértéket[4].

 

Elektrokardiogram

Becslések szerint világszerte körülbelül 33,5 millió embert érint a pitvarfibrilláció (AFib)[5], amely a kóros szívritmus gyakori formája. Az AFib gyakran okoz további szövődményeket, akár vérrögöket, szívmegállást, vagy stroke-ot.

 

Az EKG funkció a szív elektromos aktivitásának elemzésével működik a Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 érzékelőin keresztül. A Samsung Health Monitor alkalmazás megnyitásával a felhasználók kényelmes ülő helyzetben, az óra stabil rögzítése után végezhetik el a mérést. Az alkart sík felületen pihentetve elég a másik kéz egy ujját az okosóra felső gombjára helyezni és ott tartani 30 másodpercen keresztül. Az alkalmazás megméri a pulzust és a szívritmust, amelyeket vagy Szinuszritmus (normális, rendes szívverés), vagy AFib (szabálytalan szívritmus)[6] kategóriába sorol.

 

Elérhetőség

A vérnyomás- és az EKG méréséhez a felhasználóknak telepíteniük kell a Samsung Health Monitor alkalmazást a Galaxy Watch3 vagy Galaxy Watch Active2 készülékükre, valamint Galaxy okostelefonjukra. A Samsung Health Monitor alkalmazást automatikusan telepíti a legújabb frissítés, amikor azt a felhasználók letöltik a Galaxy Wearable alkalmazáson keresztül. Ezután az okosóra alkalmazása megnyit egy linket, amely a felhasználókat az okostelefonos alkalmazás Galaxy Store oldalára irányítja.

 

A Samsung Health Monitor alkalmazásfrissítés Magyarországon február 22-től[7] kezdődően válik elérhetővé a Galaxy Watch3 és a Galaxy Watch Active2 készülékeken. A Galaxy Watch3-ról és a Galaxy Watch Active2-ről további információ a https://www.samsung.com/hu/watches/galaxy-watch/ weboldalon érhető el.

 

[1] Android 7.0 vagy annál újabb rendszert futtató Galaxy okostelefonnal párosítva érhető el.

[2] A funkciók a Samsung Galaxy Watch3 és Galaxy Watch Active2 eszközökön érhetők el.

[3] A pontos mérés érdekében ajánlott a készülék újrakalibrálását négyhetente elvégezni.

[4] A vérnyomásmérés elvégzése nyugalmi állapotban, a hagyományos mandzsettás méréshez hasonló módon ajánlott, és nem ajánlott edzés, dohányzás vagy alkoholos ital fogyasztása közben. A vérnyomásmérés vagy a Samsung Health Monitor alkalmazás nem alkalmas a magas vérnyomás, és egyéb betegségek diagnosztizálására, vagy szívroham jeleinek vizsgálatára. Nem alkalmas a képzett egészségügyi szakemberek által végzett hagyományos vizsgálatok helyettesítésére.

[5] Chugh SS et. al. (2014): A pitvarfibrilláció világméretű epidemiológiája. Keringés. 129 (8): 837-47.

[6] Az EKG-mérés vagy a Samsung Health Monitor alkalmazás nem figyeli az esetleges szívroham jeleit. Nem alkalmas a diagnózis vagy a kezelés hagyományos módszereinek helyettesítésére.

[7] A funkció elérhetősége országtól és szolgáltatótól függően változhat.